СТАТИИ

`начало`статии`


Всички версии на IE(internet explorer) на една машина

Тестването на различните версии на Internet Explorer 6 вече възможно и под Windows Vista.


Съвместимостта на страниците с различни браузъри и техните версии е сериозна част от работата на всеки разработчик, работещ за уеб. Този проблем при мен стана особенно актуален след пускането на IE 7.

Неразбираемо за мен защо новата 7 версия се държи доста странно. Първата ми реакция бе да се върна на версия 6, докато намеря някакво решение за тестване и на двете.

Ето едно решение, което намерих - MultipleIE. Тази програмка прави възможна инсталацията на всички версии на IE на една машина.

Лично аз обнових IE до версия 7 и от МultipleIE инсталирах само IE6. Процентът на потребители, ползващи по-ранни версии на браузъра е много нисък, така че не смятам за необходимо да се търси съвместимост с тях.

Обновяване към 26 февруари 2009

Multiple IE работи прилично под Windows XP, но под Windows Vista не работи. Затова потърсих друг инструмент и попаднах на Internet Explorer Collection. В началото на страницата има таблица на браузър версиите и поддръжката им за различните операционни системи. Като допълнителна екстра към пакета върви и IE developer toolbar.

Истината, разбира се е винаги малко по-различна. Под Vista позволява инсталиране на IE6, а под XP успешно инсталирах IE6, IE7 и IE8(бета).


Коментари

Sasho
Bravo, Shte mi svyrshi rabota.
Georgi Mavrev
И двете са интересни решения :) Тема за размисъл: Вече 2 години от как за първи път се опитах да подкарам IE7 и 6 на една машина. Попадал съм на поне 10 работещи решения (включително и горните 2). До сега, обаче, не съм намерил метод за съвместяване, при който IE6 не "загубва" способността си да рендва filter:alpha и DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader (с помощта, на който се зареждат PNG с 24Bit прозрачност). Във всички варианти (дори и под Linux, посредством Wine) се получава все същия проблем - няма "полупрозрачности". А това е ценно в съвременния уеб-дизайн.
Петър Найденов

Жоре, на този вариант и javascript не се държи като при истинска IE6. Това е евтино решение(няколко стотин kb) и не очаквам да работи по друг начин. Човека, който е правил Multiple IE обясняваше, че различните версии се изпълняват от едно и също ".exe", но зареждат различни библиотеки въз основа, на които рендващата машина на IE се държи като различна версия.

Ако си направиш труда да отвориш help->about, ще видиш, че независимо коя версия гледаш, ще показва IE7.

Всички други решения, които си гледал са основани на същата идея и затова и резултатите са сходни. Новото при Internet Explorer Collection е, че може да качиш такъв "орязан" IE6 под Windows Vista.

Ако пишеш специален софтуер за IE6 - тогава решението е ясно - правиш виртуална машина и там тестваш с напълно функционална версия. Аз лично ползвам IE, за да поддържам съвместимост и тези варианти напълно удовлетворяват нуждите ми.

Между другото - Весето в работата ползват Multiple IEs. Има малко "s" накрая. Това разпознава филтрите за прозрачностите. С него обаче няма да можеш да подкараш developer toolbar под IE6.

 
2000-2021© Asterixworks.com.Всички права запазени.