СТАТИИ

`начало`статии`


Как да изберем цифров фотоапарат

Продължение.(Страница 2 от 3)


Има CCD и CMOS матрици. По-хубавите са CCD. CMOS обаче са по-евтини и хабят по-малко батериите. Canon компенсират софтуерно някои недостатъци на CMOS матрицата и остава предимството за по-дълго ползване на батерии.

За снимки до 10x15 см. не са нужни повече от 2-3 мегапиксела. Ако ви трябват снимки с размер А4 ще са ви нужни 5Mpx, макар че и 4 ще свършат добра работа.

Някои производители ползват изкуствено увеличение на броя на пикселите. Това се нарича интерполация. Така с по-малка матрица може да се получи по-голяма картинка, но качеството спада. Същото бихте могли да направите и с програма, след като сте записали снимката на компютъра.

Обективът

Без качествена оптика и най-добрата матрица може да даде плачевни резултати. От оптиката зависи фокусът и детайлността на изображението. Ако снимате в недостатъчно осветени условия би било хубаво обективът де е с по-голяма светлочувствителност.

Памет

Погледнете с какъв вид носител работи фотоапаратът. Това е важно, защото и цените и размерите са различни. Памет с размер 128Mb събира около 70 снимки. Винаги може да изпразните картата и да снимате отново.

Файлови формат

Всички цифрови апарати съхраняват снимките като jpg файлове. За любителски цели не е необходимо повече. Ако намирате, че качествата на JPG формата не задоволяват нуждите ви, може да потърсите модел, който предлага файлов формат tif или raw. Те са по-качествени, но един А4 формат tif файл заема 15Mb... Нуждите ви от памет значително ще нарастне.

Батерии

Обърнете внимание на вида батерии, с които работи апаратът и колко време издържа с тях. Ако се нуждаете от по-дълго снимане може да се наложи да си купите допълнителни. Орентирайте се в цените.

Страници:
 
2000-2021© Asterixworks.com.Всички права запазени.