СТАТИИ

`начало`статии`


Как да изберем цифров фотоапарат

Изборът на цифров фотоапарат е въпрос, който вълнува много хора. Това е и един от най-често задаваните въпроси по фото форумите.


Ще се опитам да обобщя критерии за търсене, които да прилагате, за да може в последствие да сте доволни от покупката си. Преди всичко трябва да си отговорите на някои въпроси, а след това ще опиша и някои технически характеристики, на които да обърнете внимание. Няма да говоря за марки и модели, тъй като те са свързани до голяма степен с нуждите на конкретния купувач.

За какво ми е нужен цифров фотоапарат?

Това е въпросът, който ще предопредели до голяма степен избора ви.

Апарати за масите

Ако снимате предимно семейството и приятелите си през деня и няма да копирате снимки по-големи от 10x15 см., тогава и ниският ценови клас би ви свършил добра работа. Тези апарати са с непретенциозни оптика и светкавици, изцяло автоматизирани режими и малки по размери.

Апарати за любители

Това са апарати за любители, които имат интерес към фотографията и са по-претенциозни към крайния резултат. Снимките в закрити помещения изискват по-мощни светкавици и по-светлочуствителни обективи. Тези апарати разполагат с ръчни настройки за скорост, бленда, баланс на бялото. Някои от тях позволяват закачането на различни филтри и лещи и външни светкавици. Тези апарати обикновенно са от 4 до 8 мегапиксела, което дава възможност за копиране на 20x30см без интерполация.

Апарати за сериозни любители

Апарати със сменяема оптика - DSRL. Могат да ползват професионални обективи и светкавици. Имат повече от характеристиките на професионалния клас техника. Обикновенно корпусът им е пласмасов и се използват по-евтини елементи, за да може и цената им да е по-ниска. Удобно решение за преход към професионална техника.


Като намерите класа, който е подходящ за вас и се спрете на конкретни модели идва време за сравнение на важните технически характеристики.

Матрицата и мегапиксели

Матрицата е "лентата" на цифровия апарат - от нея зависи колко голямо ще е изображението. Колкото по-големи са физическите размери – толкова по-добре. За всеки пиксел в изображението се грижи по един транзисторен елемент.Ако в две еднакви по размер матрици имаме различен брой транзистори, то тази, която има повече - изображението ще е по-шумно и по-некачествено. Това се дължи на паразитните сигнали, прескачащи между елементите. Практически това означава, че ако имате два апарата - единият е 5Mpx, другият 8Mpx и матрицата е с еднакви размери - картинката на 5Mpx ще е по-добра от тази на 8Mpx апарата и че не си струва да давате излишни пари за 3те мегапиксела отгоре.

Страници:
 
2000-2021© Asterixworks.com.Всички права запазени.