СТАТИИ

`начало`статии`


Филтри и аксесоари за по-добри снимки

Защо и как фотофилтрите могат да бъдат полезни. Какво други би помогнало за подобряване на резултатите.


Постигането на съвършенна в техническо отношение снимка е резултат от много фактори. Учудвам се когато видя хора, които твърдят, че филтрите са безсмислени и това, че имат фотошоп е напълно достатъчно. При обработката на изображения се търсят добри оригинали, за да може и крайният продукт да е отличен. Всеки фактор, който може да помогне е от значение. С някои лесни и сравнително евтини приоми бихме могли да спестим многно работа, а това в един свят, където времето е пари не е за пренебрегване.

Сенникът

Горещ летен ден с ярко слънце. Искате да видите нещо, но като че ли нещо пречи. Слагате ръка над очите и картината се променя. Повече цветове, повече детайли. Сенникът над обектива играе ролята на ръката над очите. Не позволявайте на пряка слънчева светлина да попада върху него, за да може картината да е детайлна и ясна. За евтините любителски апарати сенници не се произвеждат, но това не значи, че не може да се възползвате от знанието си. Може да сложите шапка или козирка над обектива и да постигнете същият ефект.

UV филтър

Uv филтър или UV протектор. Сензорът на апарата е по-чувствителен към UV лъчите, отколкото е човешкото око. Затова ако снимате без него високо в планината или на морското равнище рискувате кадрите ви да синеят. Някои фотографи носят такъв винаги върху обективите си, за да може да ги предпазят от надраскване, солени пръски вода и други преки физически влияния. Много е по-лесно да се почисти филтър, отколкото обектив.

Поляризационен филтър

Ефектите, които може да търсите с този филтър са два: Изчистване на отражения и по-плътни цветове(особенно на небето) при снимане на открито при ярко слънце. Ефективността на филтъра зависи силно от ъгъла, под който лъскавата повърхност отразява светлината - този ъгъл определя степента й на поляризация. При много малки и много големи ъгли, светлината се поляризира по-слабо и ефекта от нейното филтриране е по-слаб.

При снимането с поляризационен филтър небето е с по-наситено син цвят и облаците се открояват по-добре.

Градиентен неутрален филтър

Този филтър решава проблемът при големите контрасти. Искате да снимате пейзаж, но светлината е силна и разликата между яркостта на земята и небето е голяма. Ако нагласите апарата да снима така, че земята да се вижда добре, то небето изгаря. Вижда ли се добре небето,земята потъмнява и се губят всякакви детайли. Градиентния неутрален филтър може да затъмни небето така, че да получите един по-равномерен кадър.

За хубавата снимка

Филтрите са много и най-разнообразни. Голяма част от тях могат да бъдат заменени с тези от Фотошоп, но корекционните, за които написах тази статия, заслужават пълното ви внимание, ако се стремите да подобрите резултатите от снимането си.


Коментари

 
2000-2021© Asterixworks.com.Всички права запазени.