СТАТИИ

`начало`статии`


Снимки за уеб

Някои настройки при записването на снимки за уеб и автоматизация на процеса.


Подготвянето на една снимка за уеб е сравнително кратка операция. Отваряте снимката, намалявате размера, изостряте леко с филтърът Unsharp Mask и записвате снимката с бутона Save for web. Това би ви отнело около минута - минута и половина според бързината ви на работа с Фотошоп. Какво ще кажете обаче това да отнема само секунда? Сериозно повишение на производителността.

Преди да започнем с автоматизацията, искам да изясним един малък детайл. Ако и друг път сте намалявали снимките си за уеб, сте забелязали как те губят контраст.

Това се дължи на метода, използван при Resample Image. Изберете менюто Image>Image Size.

image.size.gif

За да може снимката да не губи много от остротата си и да избегнете използването на Unsharp, изберете метода Bicubic Sharper. Ако ви се налага често да правите снимки за уеб, може да запазите настройката като я промените в Edit>Preferences>General на програмата.

preferences.gif

Да започнем с автоматизацията. Като начало си направете една папка, в която да слагате готовите снимки. Примерно c:\FORWEB. Отворете една снимка, която трябва да обработите.

Отворете си Actions палетата (winodw>actions или alt+F9) и създайте нов action.

Изберете от File>Automate>Fit Image и окажете размерите, в които трябва да се побира снимката. Например: width:700px height:600px.

Изберете File>Save for web, нагласете плъзгача за Quality на 60-65 и запишете снимката в избраната вече за това папка.

Затворете картинкатат без да я записвате и спрете записа на action.

Страници:
 
2000-2021© Asterixworks.com.Всички права запазени.